A hosszú távú cél: a legéletképesebb embrió visszaültetése, és ebből egy egészséges baba megszületése.

Jelenleg az IVF kezelések során megszületett babák közel 25 %-a iker.Jelenleg az IVF kezelések során megszületett babák közel 25 %-a iker. Ennek oka, hogy a párok nagy többsége legalább két embrió visszaültetését kéri, hogy maximalizálja a teherbe esés esélyét. A többes terhesség pedig a lombik kezelések kapcsán szövődménynek számít ezért az IVF szolgáltatás minőségének javulását az élve szülések növelése mellett a többes terhességek számának visszaszorítása jelzi. A kettes-, sőt hármas iker terhességek kihordása kockázatosabb, mind az anya, mind a fejlődő magzatok számára. Az ikerszülések gyakrabban végződnek császármetszéssel, gyakoribbak a koraszülések, a vetélések. Az ikerszülések kapcsán több a komplikáció: a halvaszületés, a szellemi visszamaradottság. A később jelentkező problémák közé tartoznak a szülést követő esetleges depresszió, a kimerültség és az anyagi nehézségek miatt jelentkező párkapcsolati problémák.

A többes terhességek egészségügyi és gazdasági következményei miatt már a 2000-es évek elejétől megfigyelhető a tendencia a visszaültetésre kerülő embriók számának csökkentésére. A legtöbb ország nemzeti irányelveket adott a méhbe ültetett embriók számának meghatározására. Ebben élen jártak az észak európai nemzetek: Svédországban, Norvégiában, Belgiumban a kettő vagy három embrió beültetésének aránya jóval 10 % alá csökkent. Az European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE) adatai alapján országunkban ez az arány még néhány éve 30% körüli volt.

Jelenleg az IVF kezelések során megszületett babák közel 25 %-a iker.Mindezen kockázatok kivédése érdekében a hosszútávú cél Európa és egész világ szerte, hogy minimalizálják a többes terhesség esélyét, és lehetőleg egy, a legéletképesebb embrió kerüljön visszaültetésre. E cél elérésének érdekében kutató csoportok dolgoznak és a legújabb géntechnikák segítségével próbálják meghatározni azokat a géncsoportokat, amelyek az embriók vitalitását biztosítják, hogy segítségükkel kiválasztható legyen az az embrió, amelyikből a legnagyobb valószínűséggel születik egészséges utód. Ezen kísérletek eredményei forradalmasítanák az IVF gyakorlatot és megszüntetnék a többes terhességet és a vele járó komplikációkat.

Intézetünkben az utóbbi években igyekszünk biztosítani pácienseinknek az ötöd napos embrió visszaültetésének lehetőségét. Az általunk használt szekvenciális tápoldatok segítségével az embriókat biztonsággal tudjuk tenyészteni laboratóriumi körülmények között. Az ötöd napos visszaültetés lehetőséget ad arra, hogy a legéletképesebb embriókat válasszuk ki a fejlődő embriók közül, és kettő vagy egy embrió visszaültetésével tudjuk biztosítani a sikeres beavatkozást.