A kor és a meddőség kapcsolata

Mindannyian ismerjük azt a tényt, hogy a nők reprodukciós képessége az idő előrehaladtával csökken. Azzal viszont sajnálatos módon sokan nincsenek tisztában, hogy pontosan mikortól is. Tévesen sokan azt hiszik, hogy ennek ideje olyan 35- 38 éves korra tehető, viszont ma már egyértelműen bizonyított, hogy a nők termékenységi esélyei 30 év után folyamatosan - lassan, de stabilan - elkezdenek csökkenni.

A 40-es évek után ez a folyamat pedig még nagyobb mértéket ölt. Mindemellett, ha bekövetkezik a fogantatás, 35 éves kor felett egyre nagyobb az esélye a spontán vetélésnek és magzati kromoszóma-rendellenességek kialakulásának is. Klinikánkon a genetikai tanácsadás keretében felvilágosítás kérhető, illetve szűrési lehetőségek állnak rendelkezésre. Idősebb életkorban az asszisztált reprodukciós kezelési technikák, mint pl. az inszemináció az in vitro fertilizáció (IVF) és intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) sikeressége is sajnos csökken.

Felvilágosító programok

A felvilágosító programoknak igen nagy jelentősége lenne abban, hogy felhívják a nők figyelmét a fenti tényekre, valamint hogy tisztázzák az eddig kialakult félreértéseket.

Vannak olyan jól ismert tények, amiket az orvostudomány már sikeresen átvitt a köztudatba. Jó néhány szintén fontos dolog viszont tévesen él a köztudatban, többek között az is, miszerint 35 éves kor után sokkal nehezebb gyermeket szülni, pedig már sajnos a teherbeesés esélye is csökken, 40 év után pedig szinte zuhanórepülésbe kezd, 45 éves korban pedig már szinte a nullához közelít. Illetve nagyobb az esélye annak, hogy beteg lehet a születendő gyermek.

Épp ezért kiemelt fontosságú ügy lenne a reprodukciós egészséggel kapcsolatos felvilágosítás kérdése már középiskolás korban, mikor a fiatalok elkezdik rendszeres szexuális életüket. Hogy ez megvalósulhasson, nagy szerepet kellene vállalnia a médiának, a kommunikációs szakembereknek és az orvos-szakmának egyaránt.

A reprodukciós egészségért a nők a következőket tehetik meg: vigyázzanak, hogy ne legyenek idő előtt, akaratuk ellenére terhesek, lehetőleg ne legyen terhesség megszakításuk, válogassák meg, milyen partnerrel élnek nemi életet, emellett megfelelő módszerrel védekezzenek (óvszerrel) éljenek szexuális életet a szexuális úton terjedő betegségek miatt, amíg nem tervezett a terhesség. A lélek is egy fontos tényező törekedjenek tartós kapcsolatra, mert a biztonságérzet fontos a gyermeket tervezőknek. Ha egy év rendszeres nemi élet élése után nem következik be a kívánt terhesség, célszerű meddőségi központot felkeresni, mert az időfaktor fontos tényező a meddősség kezelésében.

Vigyázzunk a reprodukciós egészségünkre! Ez egy nagyon fontos üzenet lenne az edukációs kultúránkon belül, ezt is feltétlenül be kellene venni a prevenciós programok közé, így talán elkerülhetnénk azt, hogy 27- 30 évesen emberek tömege kerüljön lehetetlen, szó szerint meddő helyzetbe, mert gyermeket szeretne és mégsem sikerül...