Miért úszik a spermium?

  

   A spermiumok nem kezdenek az ejakuláció után azonnal mozogni. Mivel erőforrásaik korlátozottak, ahhoz, hogy esélyük legyen eljutni a petesejthez, és megtermékenyíteni azt tartalékolniuk kell energiájukat mindaddig, amíg közel nem kerülnek hozzá.

Az már ismert, hogy a spermiumok aktivitását savasságuk mértéke befolyásolja. Nyugalmi állapotban, a spermium belsejében a hidrogénionok (protonok) koncentrációja mintegy ezerszerese a külső környezetének, azaz a spermiumok savas vegyhatásúak,nem úgy mint környezetük.
Ostoruk akkor kezd mozogni, vagyis akkor kezdenek úszni, ha a belsejükben levő hidrogénionok jelentős részétől megszabadulnak. Ezt az teszi lehetővé, hogy a spermium sejthártyájában számtalan apró, Hv1 protoncsatornának nevezett pórus van, amelyek megnyílhatnak, és ekkor rajtuk keresztül a hidrogénionok a külső környezetbe távozhatnak.

Kutatás igazolta, hogy a Hv1 protoncsatornák éppen a megfelelő pillanatban nyílnak meg, a női genitáliákban, és elsősorban a petesejt környékén magas koncentrációban jelenlévő anandamid nevű anyag hatására. Az anandamid az endokannabinoidok csoportjába tartozik, olyan természetes anyag, amely hat az idegsejtekre is.

Vannak olyan vegyületek, mint a THC a marihuána hatóanyaga, amely hatására gyorsan aktiválódnának a spermiumok, és néhány órán belül elfogy a rendelkezésükre álló energiájuk. Tehát utánozza az anandamid hatását.
Gyermeket tervezők körében nem ajánlatos semmiképp használni.

Másik megközelítésből nézve annak a mechanizmusnak a megismerése, amelynek hatására a spermiumok úszni kezdenek, amikor közel kerülnek a petesejthez, új, férfi fogamzásgátlók kifejlesztéséhez vezethet.

Dr. Kiricsok szerint, most, hogy ismertté vált, hogy melyik molekula szükséges a nemzőképességhez, megnyílt az út olyan gyógyszerek kifejlesztése előtt, amelyek blokkolnák ezt a molekulát, és így férfi fogamzásgátlók lehetnének.