Mikor kezdődik a terhesség?

 


A terhesség kezdetét nem mindig azonos szempont szerint definiálják a szakemberek, ugyanis nem mindig ugyanarra az időpontra gondolnak, derült ki egy felmérésből.

A megkérdezett szakemberek többsége úgy véli, a várandósság akkor veszi kezdetét, mikor a hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet. Néhányan viszont úgy gondolják, csak egy héttel később tekinthető terhességnek, amikor is a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Szakkollégium (ACOG) ez utóbbit tartja irányadónak. „Az emberek úgy gondolják, az orvosok megegyeznek ebben a kérdésben” – magyarázta Dr. Farr Curlin, a felmérés vezetője, a Chicagoi Egyetem professzora. „Az adataink azonban világosan mutatják, hogy vannak véleményeltérések.”

Jogi szempontból sem mindegy honnan számolunk.

A terhesség fogalmi meghatározása erőteljesen kihat a törvénykezésre és a rendeleti szabályozásra. Az embrionális őssejteket ugyanis gyakran a lombikprogram során fel nem használt embriókból nyerik ki.
Néhány fogamzásgátló módszer pedig a már megtermékenyített petesejt beágyazódásának megakadályozásával előzi meg a nem kívánt terhességet.
Tehát ha az áldott állapot már a megtermékenyítés pillanatában létrejön, „már érthető, miért jelent problémát a beágyazódást gátló technológiák használata.” – tette hozzá Dr. Curlin.

Az amerikai állami törvényhozás a beágyazódást tekinti a terhesség kezdetének.
Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóiratban megjelent kutatási anyaghoz Dr. Curlin munkatársaival együtt több mint 1000 szülész-nőgyógyászhoz juttatta el kérdőívét. 57 százalékuk tekinti a fogantatást a terhesség kezdetének, 28 százalék pedig a beágyazódást.
A többiek nem tudták eldönteni. A vallásos, illetve az abortuszt és a beágyazódás-gátló módszereket ellenző orvosok általában a megtermékenyítést jelölték meg kezdőpontnak.

A vita még nem dőlt el.

Dr. Curlin meglepődött, hogy a résztvevő orvosok nagy többsége nem ért egyet az ACOG-val.
A szervezet nem kommentálta az eredményeket. „Ebben az esetben a tudomány azt mutatja meg, mi történik egész pontosan, de a terhesség definíciója körüli vitát nem tudja eldönteni" - véli Curlin.
A felmérés egyik gyenge pontja, hogy a „fogantatás” szót használta megtermékenyítés helyett. Bár a két szót egymás szinonimájaként használják általában, mások összekeverik a beágyazódással.