Mit jelent az endometriosis?

Mit jelent az endometriosis?A nők reproduktív rendszernek a része a méh (latinul: uterus). A méh üregét borító nyálkahártyát endometriumnak nevezzük, a betegség neve is ebből a szóból származik. Hormonális hatására ez a réteg minden hónapban megvastagszik, átalakul, majd leválik, ha nem jött létre a terhesség. Ezt menstruációs ciklusnak hívják, amely 4 hetente 4-6 napig tartó menstruációs vérzéssel jár.

Terhesség esetén más a helyzet, a nyálkahártya nem válik le, mivel az embrió az endometriumba ágyazódik be.

Az endometriosis betegség azt jelenti, hogy az endometriumhoz hasonló nyálkahártya jelenik meg a méh belfelszínén kívül más szervekben is.
Leggyakrabban a kismedence területén fordul elő, mint például a petefészekben, a petevezetőkben a hüvely és a végbél között és a hashártyán, vagy akár a méh falában. Ritkán a hasüregen kívül, a test más szerveiben is előfordulhatnak endometriosis csomók, így például a tüdőben, a vesében és a végtagokon.

Az endometriosis fájdalmas elváltozás, mely minden hónapban folytonosan követi a hormonális változásokat a menstruációs ciklus során. Ennek eredményeként az elváltozás havonta, hasonlóan a normál méhnyálkahártyához megvastagszik, majd a ciklus során bevérzik.

Az endometriosis szigetekből a vér azonban nem tud hova kiürülni, így vérzés, majd következményes gyulladás és hegesedés fellépésével kell számolni. Amellett, hogy ez a betegség fájdalommal jár, az endometriosis okozta fontos probléma a fogamzó képesség zavara, ami meddőséghez vezethet. Gyakori panaszként fordul még elő a szexuális együttlét alatt jelentkező fájdalom is.

Összefoglalva: az endometriosis ismeretlen eredetű, rejtélyes, de nem rosszindulatú betegség, melyet, ha a nőgyógyász diagnosztizál, kezelhető. Akik gyermeket szeretnének és a sikertelenség hátterében ez a betegség áll, egyik legcélravezetőbb módszer a lombik bébi kezelés.

Milyen gyakori az endometriosis?

Bár nem köztudott, az endometriosis feltehetőleg minden tizedik nőnél hatással van a fogamzó képesség időszakára. Nőgyógyászati vizsgálaton részt vett, minden harmadik nőnél előfordul endometriosis. Azon nők közül, akik nem tudnak teherbe esni, ötből kettőnél az endometriosis az ok. Amennyiben az édesanyánál vagy testvérnél fordult már elő endometriosis, akkor hétszer nagyobb a kialakulásának a valószínűsége. Sajnálatosan sokan nem is tudnak betegségükről, mert tüneteiket természetesnek tartják.

Hogy alakul ki az endometriosis?

Sajnos nem tudni mi az oka annak, hogy az endometriosis miért és kinél alakul ki. A különböző oki teóriák közül a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az endometrium bizonyos részei nem lökődnek le a ciklus során, ehelyett a petevezetéken keresztül felkerülnek a sejtek a medencébe, ott megtapadnak és növekedésnek indulnak. A másik teória szerint az endometrium a véráram útján kerül a test egyéb részeibe.

Milyen tünetekkel jár az endometriosis?

A leggyakrabban előforduló tünetek:

  • görcsök és erős fájdalom a menstruáció előtt és alatt (dysmenorrhea)
  • fájdalmas közösülés (dyspareunia)
  • deréktáji fájdalom
  • fogamzóképesség zavara (infertilitás)
  • fájdalmas bélmozgások
  • fáradékonyság, hangulatváltozások

A normális menstruáció során is lehetnek kényelmetlenségek, görcsös fájdalmak, de ezek nem tartanak hosszú ideig. Erős fájdalom vagy túl hosszú menstruáció (tovább tart, mint 7 nap) esetén javasolt a nőgyógyász felkeresése.

Endometriosis esetén a menstruációs fájdalom általában már néhány nappal a vérzés kezdete előtt jelentkezik és a végéig tart.

Mit jelent az endometriosis?Milyen teendőim vannak, ha azt gondolom, hogy endometriosisom van?

Ha a fent leírt tünetek közül egyet vagy többet észlel, feltétlenül keresse fel nőgyógyászát! Fontos, hogy elfogadja a segítséget, hogy hogyan lehet a tüneteket megszüntetni és elkerülni a szövődményként jelentkező betegségek kialakulását.

Klinikánkon lehetőség van szakambulancián történő betegellátásra.

Gyermeket tervező pároknál pedig szükség esetén IVF kezeléssel egybekötött terápiára, a hatékonyság növelése érdekében.

Hogyan lehet diagnosztizálni az endometriosist?

A kivizsgálás magában foglalja a nőgyógyászati és az általános orvosi vizsgálatot. Amennyiben komolyan felmerül az endometriosis gyanúja, a nőgyógyász hastükrözéssel, laparoscopos vizsgálattal tudja felállítani a biztos diagnózist.
A laparoscop egy kis, teleszkóphoz hasonlító eszköz, melyet a hasüregbe egy kis metszésen keresztül vezetnek be.
Az orvos így meg tudja állapítani az endometriosis csomók elhelyezkedését, a betegség kiterjedésének fokát, valamint ha kell, szövettani mintavétellel megerősíti a diagnózist és eltávolítható, vagy jelentősen megkisebbíthető az elváltozás.

Hogyan kezelik az endometriosist?

A kezelésnek két fő formája ismeretes: műtéti vagy gyógyszeres, néhány esetben a kettő kombinációja. Nagyon fontos, hogy a beteg a terápia kiválasztásában aktívan részt vegyen. A nőgyógyász a döntést az életvitelnek, a tüneteknek, a kornak és a szülések számának figyelembe vételével hozza meg. Az endometriosis kezelésével fokozatosan javul az életminőség, elmúlnak a fájdalmas tünetek, és visszatér a kívánt terhesség elérésének lehetősége.

Műtéti kezelés

A korábban tárgyaltak értelmében a műtétet a diagnózis felállítása céljából laparoscoppal vagy laparotómiával végzik. A műtéti diagnózissal egyidejűleg a nőgyógyásznak lehetősége van a látható és könnyen elérhető endometriosis csomók eltávolítására is. A műtéti kezelés lehet radikális vagy konzervatív, ennek magyarázatát az alábbiakban foglaljuk össze.

Konzervatív műtéti eljárást főként fiatalabb, még nem szült betegeken alkalmazzák. Célja a beteg szervek meggyógyítása, az endometriosisos szövet eltávolításával és roncsolásával, megtartva a méhet, petefészkeket és a petevezetőket is. A kezelés után a fogamzóképesség megmarad, a kívánt terhesség elérésének lehetősége visszatér. Fontos megjegyezni, hogy az endometriosis konzervatív műtéti megoldása nem vezet biztosan a teljes gyógyuláshoz, idővel kiújulhat a betegség.

Radikális műtéti eljárás során eltávolítják a méhet (hysterectomia) és a petefészkeket. Ebből az okból kifolyólag ezt a műtéti megoldást inkább azoknál a betegeknél végzik, akik már nem terveznek gyermeket. A petefészkek általában eltávolításra kerülnek, mert hormontermelésüktől az endometriosisos szövet növekedne és fejlődne.

A hysterectomia radikális műtéti beavatkozás, a betegséget véglegesen meggyógyítja és a tünetek nem térnek vissza.

A petefészkek eltávolítása után kialakulhatnak változókori tünetek (klimax), ezért a nőgyógyász hormonpótló készítmény alkalmazását javasolhatja, megelőzendő a tünetek kialakulását.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés hormonkészítményeket és fájdalomcsillapítókat foglal magába. A hormonkészítmények csökkentik az endometriosisos szigetek számát, a fájdalomcsillapítók pedig megszüntetik a betegség által okozott fájdalmas tüneteket. Mivel az endometriosis növekedése és fejlődése a női hormonok által szabályozott, így a betegség összefügg a normális menstruációs ciklussal. A hormonkészítmények csökkentik, vagy a kezelés időtartama alatt megszüntetik a szervezet saját hormontermelését, így a normál menstruációs ciklust. Menstruációs ciklus hiányában az endometriosis nem fog vérezni és ez várhatóan megszünteti a panaszokat. Az alkalmazott gyógyszer típusától függően a hormonok a terhességgel vagy a változókorral hasonlatos hormonális állapotot hoznak létre. Ezek a hormonkészítmények csak bizonyos ideig adhatók és nem gyógyítják meg maradéktalanul az endometriosist. Az endometriosis mértékét és a tüneteket bizonyosan csökkentik, de a terápia befejezése után a betegség visszatérhet.

Milyen gyógyszeres kezelést fogok kapni?

Azok a gyógyszerek melyek a változókorhoz hasonló állapotot hoznak létre, csökkentik a szervezet saját hormontermelését. Ezeket a gyógyszereket lehet adni bőr alatti injekció formájában havonta egyszer, orrspray formájában naponta többször 6 hónapig vagy tabletta formában naponta.
Azok a gyógyszerek melyek a terhességhez hasonló hormonális állapotot utánozzák, olyan hormonkészítmények, melyek hasonlóak a terhesség során képződő hormonokhoz. Ezeket a készítményeket általában folyamatosan kell szedni 6-9 hónapig az endometriosis enyhébb formáiban és alkalmazásuk alatt nincs menstruációs vérzés.

A fájdalomcsillapítók szedése során csökkennek a görcsös fájdalmak a ciklus alatt. Ezeket a készítményeket általában egy nappal a menstruációs vérzés kezdete előtt kell elkezdeni szedni.

Lehetek-e terhes a gyógyszeres kezelés alatt?

Fontos tudni, hogy a fent említett gyógyszerek alkalmazása során a terhesség vállalása nem ajánlott és a terápia alatt gondoskodni kell a megfelelő fogamzásgátlásról. Ha az endometriosist orális hormonális fogamzásgátlóval kezelik, akkor nem kell egyéb módon védekezni. Ha az endometriosist nem orális hormonális fogamzásgátlóval kezelik, hanem a fent említett készítményekkel, akkor a védekezést egyéb nem hormonális módon kell megoldani, mint például kondommal vagy spirállal.

Lehetek-e terhes a gyógyszeres kezelés után?

Az endometriosis gyakrabban fordul elő olyan betegeknél, akik nehezen esnek teherbe, de az endometriosis jelenléte nem jelent feltétlenül infertilitást. A fent említett kezelési lehetőségek segítenek az infertilitás problémájának megoldásában. Ha az endometriosis már károsította a petefészkeket vagy a petevezetékeket, akkor műtéti megoldással lehet azokat helyreállítani és az infertilitást megszüntetni. A gyógyszeres kezelés alatt a betegség jelentős javulást mutat, a terhesség valószínűsége a kezelés befejezésével - különösen az azt követő első évben - jelentősen nő.

Fontos, hogy orvosával előzetesen beszélje meg, ha gyermeket szeretne, így szülész-nőgyógyásza bizonyosan a legmegfelelőbb kezelést fogja ajánlani Önnek, hogy gyermeket tudjon vállalni.

Hogyan éljek együtt az endometriosissal?

Az endometriosist csak szülész-nőgyógyász szakorvos kezelheti, az „öngyógyítás" veszélyes lehet. Beszéljen bátran a tüneteiről orvosának, ne feledje, a fájdalmas menstruációs ciklus nem normális.
A fájdalmak enyhítésére a hatékony fájdalomcsillapítók mellett segíthet egy meleg fürdő vagy relaxáció.

A tornagyakorlatok szintén segíthetnek a fájdalom és a hangulatváltozások csökkentésében, ha azonban a fájdalom fokozódik a testedzés közben, akkor kerülje a megerőltetést.

Néhányan próbálkoztak kiegészítő terápiaként akupunktúrával vagy aromaterápiával is, de a legfontosabb, hogy mindenek előtt keressen fel egy nőgyógyász szakorvost!