A mobiltelefon használata és a spermiumokra kifejtett hatása

 

 


    A mobiltelefonok használata ma már széles körben elterjedt. Nagy vita folyik a lehetséges káros hatásáról. Arról, hogy a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás (RF-EMR) által kibocsátott hullámok hogyan hatnak a különböző szervekre és szervrendszerekre.

Az alábbi cikk célja az volt, hogy felülvizsgálja a jelenlegi szakirodalomi adatokat és feltárja a hatásait RF-EMR-nek a férfi reproduktív funkcióra vonatkozóan.

A kísérletet állatok megfigyelésével kezdték, majd megnézték az emberre gyakorolt hatását is.
A vizsgálatokat patkányokon, egereken és nyulakon ugyanolyan módszer alapján végezték. Mobiltelefon rádiófrekvenciás expozíciót változó ideig alkalmazták.
Összességében a vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy RF-EMR csökkentette spermiumok számát, mozgékonyságát, és növelte az oxidatív stresszt.

Az emberi vizsgálatok, szintén hasonló eredmény hoztak. Figyelték a sperma paramétereit ugyanazon személynél telefont használva illetve anélkül.
Az eredmények azt mutatják, hogy az emberi spermiumok is a kitett RF-EMR sugárzásnak csökkent mozgékonyságot (motilitás), morfometriai eltéréseket, és a fokozott oxidatív stresszt mutattak. Illetve a mobiltelefonok használata csökkentette a spermiumok koncentrációját, mozgékonyságát (különösen a gyors progresszív egyedek számát), normál morfológiaiját és a hímivarsejtek életképességét.

Ezeknek a rendellenességeknek a hátterében úgy tűnik, sajnos ez a civilizációs károsító hatás is állhat. A cikk kimutatta és közvetlenül összefüggésbe hozta a mobiltelefon használatát és a spermiumok fertilizációs képességének romlását.

(Az eredeti cikk elolvasható: Journal of Andrology 28, július 2011 számában)