A nevetés a legjobb orvosság

A nevetés egészségre gyakorolt hatásának alátámasztása a mai napig számos kérdést vet fel. Valóban a kacagás az, ami ilyen hatékonyan védené szervezetet? Elképzelhető, hogy mindehhez nélkülözhetetlen a jó humorérzék, a pozitív beállítódás, a támogató baráti kör és családi háttér?
A jelenség pontos működési mechanizmusa nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy a nevetés segít, hogy jobban érezzük magunkat, ártani pedig biztosan nem árt.

Nevetés kizárólag az emberi faj sajátossága, nevetés során testünk és arcunk számos izma megfeszül, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik. Légzésünk gyorsabbá válik, így szöveteink oxigénellátása is fokozódik. Azok, akik hisznek a nevetés jótékony hatásában állítják, egy kiadós kacagás felér egy közepes testedzéssel. A kettő kombinációja pedig különösen hatékony.
Egy kutatásból az derül ki amit Maciej Buchowski, a Vanderbilt University kutatóorvosa végzett, hogy 10-15 percnyi kacagással 50 kalóriától szabadulhatunk meg.

Egy másik kutatócsoport vizsgálta a lombikprogramon részt vevő nők terhességi eredményeit. A vizsgálatban 219 nő vett részt, akik meddőségi kezelésen estek át. Figyelembe vették a résztvevők életkorát, a meddősség okát, a visszaültetett embryok számát.

Az eredmény igen meglepő volt, azok, akik visszaültetés után jókedvűek voltak és sokat nevettek, náluk majdnem kétszer nagyobb volt a beavatkozás sikeressége, tehát a jókedvre derült nők 36% terhes lett.

Az utóbbi évek kutatási eredményei az alábbi érdekességekkel szolgálnak a nevetés, szervezetünkre gyakorolt hatásáról:

Amennyiben jótékony hatást akarunk elérni vérkeringésünkre, illetve az erek megfelelő működését szeretnénk elérni, válasszunk olyan dolgokat, amivel jókedvre derülhetünk. Legyen az TV műsor, könyv, vagy egy jó beszélgetés.

A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik.
Elképzelhető, hogy a nevetés segíti egészségünk megőrzését, segíthet abban, hogy egy nehéz, megterhelő időszakot, ami a lombikkezeléssel jár, könnyebben átvészelhetővé tegye. Azonban az is igaz, hogy az egészséges emberek többet nevetnek, ezért a meddősséget soha nem szabad betegségnek tekinteni, hiszen változtatható állapot, és soha nem tudható mi az a pici hajszál, ami segíthet.

Érezzük jól magunkat a bőrünkben, nevessünk sokat, s várjuk jókedvűen az új életek érkezését.

„Az élet csak visszafelé érthető meg, de előrefelé kell élni.”
Sören Kierkegaard