A női ciklus áttekintése

A női menstruációs ciklus általában 28 napos, de a 21-35 napos ciklus is normálisnak tekinthető. Az egyszerűség kedvéért azonban a 28 napos ciklust vesszük alapul, amely hónapról-hónapra ismétlődő folyamat, mely során a női szervezet felkészül a fogamzásra és a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Ha ez nem történik meg akkor a feleslegessé vált petesejt felszívódik, a beágyazódásra felkészült méhnyálkahártya pedig elkezd lelökődni. Ez a menstruációs vérzés. A ciklus kezdetének mindig a menstruáció első napját tekintjük. A vérzés normálisan 3-5 napig tart. Ebben a szakaszban leválik a méhnyálkahártya felső rétege, ez vérzéssel távozik, ami körülbelül 50ml.

Az agyban található szabályzó központ a hipotalamusz, jelzést kap a petefészek hormontermeléséről, és szinkronizálja a ciklust. Amikor a vérzés véget ér kezdődik a folliculáris szakasz, amely során a hipotalamusz GnRh hormont bocsájt ki, amely stimulálja az agyalapi mirigy FSH (follikulus stimuláló hormon) és később LH (luteinizáló hormon) kibocsájtását. Ezek a hormonok szabályozzák a petefészekben a tüsző(k), és a bennük lévő petesejt(ek) érését, valamint az ösztrogén termelődését. Ez utóbbi hormon hatására alakul át a méhnyálkahártya is (proliferáció).

A 13-14. napon az ösztrogén koncentrációja eléri a vérben a csúcskoncentrációt, ennek hatására az agyalapi mirigy által termelt LH kiváltja a tüszőrepedést, az ovulációt. A kiszabadult petesejt a petevezetőn keresztül elindul a méh felé. A visszamaradt tüsző burka pedig átalakul sárgatestté, és megkezdi a progeszteron termelését. Ezzel elkezdődik a ciklus új szakasza a luteális fázis. A petefészek kb. 20mg progeszteront termel naponta, amely megfelelő minőségűvé teszi a méhnyálkahártya szerkezetét (szekréció) a megtermékenyített petesejt beágyazódáshoz.

Ha nem történik meg a beágyazódás a menstruáció előtt egy- két nappal a sárgatest visszafejlődik, elsorvad, progeszteron termelése jelentősen lecsökken, és a nyálkahártya elkezd leválni.

Ovuláció

Lombik programon való részvételnél ezt a természetes folyamatot befolyásoljuk megfelelő készítményekkel. A kezelés során úgynevezett szuperovulációs kezelést (kontrollált ovariális hiperstimulácó) végzünk, mely során több tüszőt érlelünk a jobb eredményesség érdekében. A kezelés lefolyása programozhatóvá válik, domináns tüsző illetve ciszta képződés ritkáb,b és a tüszők „szinkronizációja” is lehetséges.

Humán petesejt a körülvevő kísérősejtekkel.

Humán petesejt a körülvevő kísérősejtekkel.

Érett (MII) petesejt

Érett (MII) petesejt

„Félig érett” (MI) petesejt

„Félig érett” (MI) petesejt

Éretlen (GV) petesejt

Éretlen (GV) petesejt

A stimulációs kezelés során nem biztos, hogy az összes petesejt jó minőségű, vagy, hogy a nyert sejtek mindegyike érett (MII). A petesejtek minőssége befolyásolja a későbbi megtermékenyülési arányt.