Önszabályzó fogamzásgátlás


   A női test tudat alatt válogathat a spermák közt, egyes férfiaknak lehetővé téve, míg másokénál akadályozva a teherbe ejtést - közölték ausztrál kutatók.

Sarah Robertson, az Adelaide-i Egyetem professzora szerint kutatás eredményei arra utalnak, hogy az ondó olyan "jelzőmolekulákat" tartalmaz, melyek úgy befolyásolják az immunválaszt a női testben, hogy az végül elfogadja a hímivarsejteket.

Előfordul azonban, hogy az egyébként teljesen egészséges ondó mégsem váltja ki ezt a változást, ezért a kutató azt feltételezi, hogy a női szervezet "válogatós" biológiai párjával kapcsolatban.
A kutatás során az is kiderült, hogy a sperma kudarcának nagyobb volt a valószínűsége akkor, ha a megelőző három hónapban a nő teste nem találkozott az adott férfi ondójával.

Központunkban lehetőség van a sperma ellenes antitest kimutatására, amelynek eredménye nagyban befolyásolja a későbbi kezelések irányát.

Robertson szerint a női szervezet ellenőrzi a hímivarsejteket, hogy meggyőződjön a biológiai kompatibilitásról, mielőtt engedélyezné a megtermékenyülést.
A kutató úgy véli, ez lehet a magyarázat arra, hogy látszólag teljesen egészséges pároknál nem sikerül a fogantatás. A kutatók remélik, hogy munkájuk eredményesebb termékenységi kezelések kidolgozásához és a vetélések megelőzéséhez vezet majd.