Petefészek stimuláció

  A női természetes ciklus folyamán a menstruáció alatt az endogén FSH szint megemelkedik, és ha eléri vagy meghaladja a küszöbértéket akkor a follikulusok egy-egy kis csoportja fejlődésnek indul. A ciklus 5-6. napjától az endogén FSH szint csökkeni kezd, és így a tüszők atretizálnak (a domináns tüsző kivételével- amely tovább fejlődik és a ciklus közepén megreped - ovuláció történik).      Amennyiben a ciklus 2-3. napjától kívülről viszünk be FSH tartalmú készítményt és így átlépjük az FSH küszöböt, akkor több tüsző indul fejlődésnek. Nagyobb adag FSH beadása esetén nem lesz szelekció, megszűnik a dominancia elve és multifollikuláris fejlődés megy végbe, amely több tüsző együttes növekedését jelenti, de magában hordozza az ovárium hyperstimulációs szindróma és a többes terhesség esélyét is.

Stimulációs protokollok

Az intrauterin inszemináció és a lombik bébi kezelés során különböző stimulációs kezelések alkalmazhatóak. A kezelési séma kiválasztásánál figyelembe kell venni az aktuális hormonszinteket, a ciklus hosszát a kezelt életkorát, illetve a korábbi kezelések eredményeit. A kezelés kezdetén meghatározott szérum ösztradiol és LH szint előrevetítheti a stimuláció sikerességét ezért mindig célszerű a vizsgálatot elvégezni.
 

Intrauterin inszemináció


 

Protokoll: az inszemináció hatásfoka stimuláció nélkül lényegesen kisebb, mint a gyógyszeres kezelés után végzett beavatkozásé. Ugyanakkor, ha a szervezet az átlagosnál nagyobb mennyiségű hormonra fejti ki csak a kívánt hatást („poor responder” betegek) nem javasolt hosszú távon az inszeminációval próbálkozni.
Általában a ciklus elején (3-7. nap között) adott clomifen-citrát (Clostilbegyt 2x50 mg) és a 3. naptól adott FSH (hMG) készítmény (5-10 x 75 NE) segítségével történik a tüszők érlelése. Ezt követően a 12. napon ultrahang vizsgálatot végzünk, megfelelő tüszőméret (16-20mm) esetén hCG injekció adásával történik az ovuláció kiváltása, mely után 36 órával történik az inszemináció, az előkezelt spermiumok befecskendezése.

 

„Lombik bébi kezelés”- follikulus stimuláció

A lombik bébi kezelések során elvégzett stimulációk sajátsága, hogy a peteérést serkentő gyógyszerek adását kiegészítjük egy a saját hormonokat gátló kezeléssel. Ez azzal az előnnyel jár, hogy e gyógyszerek megakadályozzák az idő előtti LH csúcsot, az idő előtti tüszőrepedést. Erre többfajta lehetőség kínálkozik (agonista ultrashort, short, long, vagy antagonista protokoll stb.) ezek általában egyénre szabottak, a hormonszintektől, életkortól, korábbi stimulációktól is függenek.
A ciklus 2-3. napjától a stimuláció gonadotropinnal történik, ennek dózisa az elvégzett ultrahang vizsgálat függvényében változtatható. A folliculus punkció előtt 36 órával hCG adása, utána progeszteron adása történik.

 

Antagonista protokoll

Ebben az esetben a fent említett szupressziós (gátló) kezelést GnRh antagonista (pl.Cetrotide) adásával végezzük, abban az esetben, ha a tüszők mérete már a 13-14 mm-t eléri. Ilyenkor az ovuláció kiváltható GnRh készítménnyel is, így hCG adás hiányában csökkenhet a hyperstimuláció esélye.

 

Hosszú (long) protokoll

Protokoll:ebben a protokollban a ciklus előtt is egy héttel GnRh analóg (pl.Gonapeptil) adása történik, ezzel a saját domináns tüsző növekedése mellett több tüsző indulhat fejlődésnek.

 

Rövid (short) protokoll

Protokoll: a páciens a ciklus első napjától kap GnRh analógot a korai LH csúcs megelőzésére, a stimuláció itt is a fentiek szerint történik egyénre szabott FSH adásával.

 

  IVF céljából végzett petefészek stimuláció lényege, hogy naponta relatív nagyobb dózisú gonadotropin adásával, multifollikuláris fejlődésre törekszünk, hogy több tüsző, több petesejt, több embrió álljon rendelkezésre a fertilizációnál. Úgynevezett kontrolállt ovárium hyperstimulációt végzünk, kockáztatva az ovárialis hyperstimulációs szindrómát. Ezért szigorúan ellenőrzött transvaginális ultrahang vizsgálat mellett végezhető kizárólag. A napi dózis emelhető vagy csökkenthető, vagyis a stimuláció kontrollálható.