A rejtettheréjűségről


   A rejtettheréjűségnek (cryptorchismusnak) nevezzük azt az állapotot, ha egyik vagy mindkét oldalon nem tapintunk a herét a herezacskóban. Ennek több oka is lehet.

 

 

A magzati életben a herék a hasüregben fejlődnek. Csak a magzati élet vége felé "indulnak el", húzódnak lefelé a hasüregből a lágyékcsatornán keresztül, s kb. a 7.-8. terhességi hónapban érnek a herezacskóba.
Érett újszülöttek 3-4%-ában nem szállnak le időben a herék, míg az igen kis súlyú koraszülötteknél (a 900 gramm alattiaknál) közel 100%-ban üresek a herezacskók.

A herék magzati életbeli vándorlása nem céltalan. Ahhoz, hogy optimálisan működjenek majd, számukra a testhőmérsékletnél néhány fokkal alacsonyabb "üzemi hőmérséklet" szükséges. Ezt a herezacskó speciális hőszabályzó rendszere biztosítja. Ezért okoz gondot, ha a herék a melegebb hasüregben maradnak: működésük a (spermatogenezis) károsodik, szerkezetük idővel elsorvad. Ha több évtizedig a hasüregben maradnak, bennük a daganatos elfajulás kockázata magasabb lesz.

Az esetek harmadában mindkét oldal érintett. Ha a kétoldali rejtettheréjűség nem kerül felismerésre időben, törvényszerűen kialakul a meddőség. Nagy felelőssége van a korai felismerésben a szülőknek, illetve szintén fontos a férfiak önvizsgálata.

A legtöbb fejlődési rendellenesség abból adódik, hogy a here a fent említett vándorlási útvonalon elakad a hasüregben, a lágyékcsatorna felső részén, de az is előfordulhat, hogy nem a herezacskóba jut, hanem a bőr alatti kötőszöveti rétegekbe.
Egy éves korig remélhetjük, hogy a here magától a helyére kerül, ezt követően azonban erre kicsi az esély. Ilyenkor már megkezdődnek azok a szöveti elváltozások, melyek a csökkent funkcióért felelősek, ezért a kezelést korán, az első év után meg kell kezdeni.
Először pontosan meg kell határozni a here elhelyezkedését képalkotó eljárás segítségével, ultrahanggal, vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálattal.

Illetve az alábbi laboratóriumi paramétereket is figyelembe kell venni, tesztoszteron meghatározása szérumban, vizeletben, 17-ketoszteroid meghatározása, kromoszóma analízis - citogenetikai vizsgálat.
Ezt követően a herét sebészi úton kell a herezacskóba juttatni, s ott rögzíteni kell. Leggyakrabban ezt már laparoszkópos műtéti eljárással, tehát kis nyílásokon ejtett, sebészi eszköz segítségével elvégezhető.

A rejtettheréjűség gyerekeknél utánozhatja azt az állapotot, amikor a normálisan a herezacskóban elhelyezkedő herék egy fokozott izomreflex (cremaster nevű izom nagyobb összehúzódása) következtében visszahúzódnak a lágyékcsatornába. Ez általában csak az újszülöttkor után jelentkezik, tehát születésnél még a helyükön tapinthatók a heregolyók. Ha a gyermek ellazul (például meleg vizes fürdőben), a herék maguktól a helyükre kerülnek. Ennek az állapotnak nincs kóros következménye, s nem is igényel beavatkozást.