Embriológia

A lombik baby eljárás során kinyert petesejtek, illetve a leadott spermiumok további kezelése az embriológiai laborban történik.

Megtermékenyítés:

A petesejtek megtermékenyítésére két lehetőség nyílik:

Konvencionális IVF: az előkészített spermiumokat a petesejttel megfelelő tápoldatban összehozzuk. Ez az eljárás csak akkor lehetséges ha megfelelő számú és minőségű spermium áll rendelkezésre.

 

 

 

ICSI (intra cytoplasmatikus spermium injectio): az eljárás során a spermiumot a közvetlenül a petesejtbe jutatjuk, megnövelve ezáltal a petesejt megtermékenyülési esélyét. Ez a beavatkozás mikromanipulátor segítségével történik, amely lehetőséget ad igen alacsonyszámú vagy rossz mozgékonyságú hímivarsejtekkel való megtermékenyítésre is.

 

Embrió tenyésztés:

A megtermékenyítés után az embriókat 3-5. napig (legfeljebb blastocysta stádiumig) laboratóriumi körülmények között, speciális tápoldatokban, inkubátorokban 

tenyésztjük.

A folyamat alatt az embriók fejlődését rendszeresen ellenőrizzük.

 

Embrió beültetés:

Asszisztált hatching(AH): közvetlenül az embrió visszaültetése előtt az embriót körülvevő burkon vékony rést ejtünk lézer segítségével a beágyazódás elősegítése céljából.

A visszaültetés előtt minden esetben fényképen megmutatjuk a pároknak a fejlődő embrióikat, segítve ezzel az embriók kiválasztását.

A fejlődő embriókat (maximum hármat), egyszer használatos katéter segítségével, a méhnyakon keresztül a méh üregébe helyezzük vissza. A beavatkozás fájdalommentes, érzéstelenítést, altatást nem igényel. A visszaültetést követően néhány órás ágynyugalom, illetve otthon, kímélő életmód javasolt.

Embrió fagyasztás

A visszaültetésre nem kerülő, megfelelő fejlettségi állapotban lévő embriók fagyasztását, illetve folyékony nitrogén alatt történő tárolását intézetünkben térítésmentesen végezzük.

Meddőségi központunkban lehetőség van egyéb beavatkozások elérésére is (petesejt donáció, sperma donor felhasználás, illetve embrió adományozás). Ezek a beavatkozások szigorú törvényi szabályozás alatt állnak.(az 1997 évi LXXXIII számú törvény, valamint a 49/1997 (XII.17.) NM rendelet alapján)