Endokrinológia

A ciklus első (3-5 nap) és a második (20-22 nap) női hormon meghatározást végzünk, valamint a leggyakoribb pajzsmirigy működési problémát jelző hormon(oka)t vizsgáljuk.

Számos endokrin betegségnek lehet a meddőségre hatása, így szükség esetén ezekkel kapcsolatos hormonokat is vizsgáljuk:

Prolaktin: a tejelválasztásért felelős hormon, mely kóros esetben a tüszőrepedést gátolhatja, a menstruációt késlelteti.

Inzulin rezisztencia: A szénhidrát anyagcsere részletes vizsgálata szükséges lehet, hiszen ez bizonyos esetekben társulhat különböző meddőségi kórképekhez, elsősorban a PCOS-hoz.
A kórkép szűrése vércukor terheléses vizsgálattal lehetséges, mely során inzulin szintet is vizsgálunk.

Homeostasis Model Assessment (HOMA)
A HOMA (Homeostasis Model Assessment) matematikai modellje alkalmas az éhomi (egyensúlyi) B-sejt funkció (%B) illetve az inzulin érzékenység (%S) normál referencia populációhoz viszonyított becslésére. A HOMA-IR (inzulin rezisztencia) a HOMA-%S reciproka.A modell szabályozókört feltételez a máj és a B-sejtek között. Míg a vér glukóz koncentrációját a máj inzulin-függő glukóz produkciója befolyásolja, addig az inzulin szint a B-sejtek glukózra adott celluláris válaszától függ. Így csökkent B-sejt funkció csökkent glukóz-stimulált inzulin szekrécióhoz vezet, illetve az inzulin rezisztenciát az inzulin hepatikus glukóz produkcióra kifejtett csökkent szupressziós hatása tükrözi. A HOMA2 modell alkalmas a 25mmol/l alatti vércukorszint mellett a fenti paraméterek becslésére figyelembe véve a vesén keresztüli glukóz vesztést illetve azt, hogy 10 mmol/l-es vércukorszint felett kisebb mértékű a hepatikus glukóz produkció gátlása, illetve kifejezettebb az inzulinszekréciós válasz.
HOMA IR (%S reciproka) = (inzulin x glukóz)/22.5
HOMA %S = 20 x inzulin/(glukóz x 3.5)
 

Az inzulinrezisztencia kiszámítását az éhgyomri vércukor és az éhgyomri inzulin szintek felhasználásával a HOMA-IR értékekkel jellemezhetjük, ami 4.0 felett értékelhető kórosnak.

A normális glukóztolerancia és szénhidrátanyagcsere-zavarok diagnosztikus kritériumai vénás plazma glukózszintjének laboratóriumi meghatározása alapján:

 

A szénhidrát anyagcsere állapota

Glukóz koncentráció (mmol/l)

(vénás plazma,

laboratóriumi mérés)

Normális glukóztolerancia

Éhomi vércukoszint

≤6

OGTT 2órás érték

<7,8

IFG

Éhomi vércukorszint

≥6,1, de <7 (6,1-6,9)

OGTT 2 órás érték

<7,8

IGT

Éhomi vércukorszint

≤6

OGTT 2 órás érték

≥7,8. de <11,1 (7,8-11)

Diabetes mellitus

Éhomi vércukorszint

≥7

OGTT 2 órás érték

≥11,1

 

A policisztás ovárium szindróma (PCOS): A kórkép definíciójához a hormon meghatározás mellett hüvelyi ultrahang vizsgálat is szükséges, az eredmények összegzése után állítható fel a konkrét diagnózis.

Amennyiben egyéb ismert endokrin betegség felmerül a meddőség kezelése során mindenben egyeztetünk endokrinológusunkkal, aki speciális tanácsokkal segíti a terápiát.