Inszemináció

Az intrauterin inszemináció (IUI) az asszisztált reprodukciós kezelések egyik egyszerűbb formája, általában akkor alkalmazzuk, amikor a kivizsgálás ismeretlen eredetű meddőséget állapít meg.

Az IUI leggyakoribb javallatai: - ismeretlen eredetű meddőség, spermium ellenes antitestek, a normálishoz képest kissé csökkent spermaszám, valamint enyhe fokú endometriózis.

Inszemináció menete:

A legújabb tanulmányok szerint akkor érhető el legjobb eredmény, ha az inszemináció gyógyszeres kezeléssel kiváltott ovulációt követően történik. Ezért az IUI kezelés első lépcsője, hasonlóan más asszisztált reprodukciós technikákhoz: az ovuláció hormonkezeléssel történő kiváltása.

Ezt követően ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a peteérést, majd „tüszőrepesztő” injekció adása után időzített időpontban végezzük a beavatkozást.

 
Inszemináció folyamataAz egyik legfontosabb mozzanat, hogy a spermiumokat megfelelő speciális eljárással előkészítjük a befecskendezéshez. Ez többszöri centrifugálást, tápoldatos

dúsítást jelent, lényegében a lombik bébi eljáráshoz hasonlóan.

Ezt követően vizsgálóasztalon (ambuláns ellátásként), vékony katéter segítségével bizonyos mennyiségű spermát juttatunk a nő méhüregébe és ezáltal elősegítjük a fogamzást. A beteg 10-15 perc fekvés, majd a váróhelységben kb.1 óra pihenés után otthonába távozhat, nehéz fizikai munkán, emelésen kívül mindent végezhet.

Általában 3-6 ciklussal próbálkozunk, sikertelenség esetén más módszert javasolunk. Ellentétben a lombik bébi eljárással az IUI esetében nincs altatással járó petesejt leszívás, valamint az alkalmazott hormonkezelés is jóval egyszerűbb. Jelenleg az IUI egy népszerű és meglehetősen sikeres módszer a meddőség kezelésében.