Lombik bébi

A program keretében csak olyan házaspárok kezelhetők akiknél a terhesség más módszerekkel nem, vagy nagy valószínűséggel nem hozható létre.

Ennek megállapításához a törvényi szabályozás szerint legalább két egymástól független - a meddőség tényének és okának megállapításához szükséges orvosi vizsgálatokon alapuló - szakorvosi szakvélemény megléte szükséges, amely alátámasztja, hogy a valamelyik félnél vagy mindkét félnél együttesen fennálló egészségi ok(ok) következtében a kapcsolatból természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat.

A lombikbébi programba  megfelelően kivizsgált házaspárok jelentkezhetnek. A beavatkozás során a megtermékenyítés az anya szervezetén kívül történik és az így létrejött embriókat ültetjük vissza a méhbe.

 

Az eljárás rövid ismertetése

 1. A kezelést megelőzően, a korábbi eredmények ismeretében a párokkal megbeszélés történik, melyen ismertetjük a további menetrendet, illetve egyénre
  szabott stimulációs protokollt kapnak nyomtatott formában a pontos kezelés betartása érdekében.
 2. A női petefészekben történő petesejt érést hormonális kezelés segítségével fokozzuk, ami lehetővé teszi, hogy egy ciklus során ne 1-2, hanem több, akár 7-10 petesejt érjen meg. Az alkalmazott készítmények ismereteink szerint a fejlődő petesejtekre nincsenek káros hatással. A tüszőnövekedést hüvelyi ultrahang vizsgálattal, illetve a reggeli órákban vett vérből történő hormon-meghatározással ellenőrizzük. Megfelelő tüszőnövekedés esetén előre meghatározott napon kerül sor a petesejtek leszívására.
   
 3. A petesejtszívás ultrahang ellenőrzés mellett történik altatásban. A kinyert petesejteket mesterséges tápoldatba, majd termosztátba helyezzük, hogy felkészítsük a férj spermiumával történő megtermékenyítéshez. A punkciót követően 3-4 óra múlva a beavatkozáson átesett páciens kísérővel hazamehet.
  A beavatkozás után előfordulhat alhasi fájdalom, esetleg a hüvelyből kevés vérzés, ritkán előfordulhat gyulladásos szövődmény, illetve a petefészek túlstimulálása. Minden esetben a kezelőorvosnak jelezni szükséges.
   
 4. A petesejt leszívás napján kell a férjnek leadnia a szükséges spermát, melyet termékenyítő képességének fokozása érdekében előkezelünk. A spermaadás a klinikán kialakított helyiségben történik.
   
 5. A spermiumokkal összehozott petesejteket a megtermékenyítéshez szükséges optimális feltételeket biztosító mesterséges táptalajban és inkubátorban tenyésztjük tovább. Optimális esetben a petesejtek 65-70% termékenyül meg.
   
 6. A normálisan fejlődő embriókat maximum hármat a petesejtszívást követő harmadik-ötödik napon ültetjük vissza a méh űrébe speciális, egyszer használatos katéter segítségével, amihez altatás nem szükséges. Több embrió beültetése során növekszik az esély a sikeres terhességre, de nagyobb a többes terhesség kialakulásának lehetősége is.
  Az embriók visszaültetése után a sikeres megtapadás érdekében 2-3 órás fekvés, illetve 2-3 heti otthoni pihenés szükséges.
   
 7. Sikeres beavatkozás ellenőrzése
  Visszaültetést követően 3 hét múlva ultrahang vizsgálat elvégzése javasolt, a létrejött terhesség igazolására. Szükség esetén vérvétel elvégzése (se βhCG) meghatározás áll rendelkezésre.