Kivizsgálás

Meddőség

Sok házaspárnak nem lehet gyermeke, és ezen párok száma egyre növekszik. A gyermektelenség nagy lelki terhet ró rájuk, mert kapcsolatuk így nem tud kiteljesedni.

Egy egészséges, termékeny emberpárnak a 20-as évei közepén rendszeres nemi élet mellett minden hónapban 1:4-hez az esélye arra, hogy gyermekük megfoganjon. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 9 pár esetében egy éven belül létrejön a terhesség.

Diagnózis:

Egy év sikertelen próbálkozás után tekintik az orvosok indokoltnak a meddőségi kivizsgálást a házasaspárnál. Kb. kétharmaduk szubfertilis, azaz valamilyen kezelés segítségével születhet gyermekük.

A legtöbb esetben a javasolt kezelési módok: ébredési hőmérséklet mérés, időzített szexuális együttlét és meddőségi gyógyszerekkel történő ovuláció indukció.

Kivizsgálás

Érvényes egészségbiztosítással (TAJ kártyával) rendelkező kliensek számára a Szülészeti Klinika meddőségi központjában díjmentesen történik.

Vizsgálatok nőknél: általános orvosi és laboratóriumi vizsgálatok, vírus szűrés (HIV, Hepatitis B, C, Luesz, egyéb vizsgálatokkal is kiegészíthető)

Nőgyógyászati citológia vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, esetleges leoltás.

Labor vizsgálatok: ciklus monitorizálása a ciklus 3. és 21. napján történő hormonvizsgálattal, immunológiai vizsgálatokkal kiegészítve (indokolt esetben teljes körű immunológiai, endokrinológiai, genetikai és speciális alvadási faktor vizsgálat, inzulin rezisztencia vizsgálat).

A méhűr alakját és a petevezetők átjárhatóságát vizsgáló beavatkozások, hastükrözés,(laparoszkópia), méhtükrözés (hiszteroszkópia), ultrahang kontrasztanyaggal végzett méhüreg vizsgálat (HyCoSy).

Vizsgálatok férfiaknál: általános orvosi vizsgálat, laboratóriumi kivizsgálás (HIV, Hepatitis B, C, Luesz). Szükség esetén hormonális állapot meghatározás.

Ondó (sperma) mikroszkópos vizsgálata (CASA spermaanalizáló rendszerrel) indokolt esetben mikrobiológiai leoltás. Urológiai Klinikával együttműködve lehetőség van urológus szakorvos bevonására (TESE, MESA, műtétek végzésére).