A természeti és társadalmi környezet hatásai az emberi szervezetre

 

     Az ember egy adott helyen, adott légkörben él. Az élet minőségének meghatározója a környezet és az ember között lévő ellentét. A környezet nem más, mint bármely létező élőlény aktuális életfeltételeinek az összessége. A létfeltételek különböző módon hatnak az emberre.
Vannak hasznos, közömbös és káros létfeltételek. Ezek az összetevők több síkon hatnak.

A környezet három alkotóelemből áll:

Természeti környezet, melynek két része van:
-élettelen vagy abiotikus
-élő, azaz biotikus

  


Mesterséges környezet: mely az ember által létrehozott dolgokból áll.
Ezek lehetnek hasznosak, de károsak is. Ilyenek például az építmények, használati tárgyak (pl. a 70-es, években Magyarországon is elterjedten alkalmazták a tűz, a hő és a zaj elleni védelemre az azbeszt tartalmú szigetelőanyagokat, egészségkárosító hatását pedig később fedezték fel, majd be is tiltották alkalmazását).

Társadalmi környezet: mely az ember számára nélkülözhetetlen, hiszen az ember társas lény. Az egyén a társadalom része.

Az ember természethez való viszonya a társadalom fejlettségétől függ, ebből következik, hogy a természet értékeinek a védése egy bizonyos jólétet biztosít és ezzel együtt egészséges életfeltételeket is.

Mivel az ember döntő módon tudja befolyásolni a környezetét, ezzel együtt saját egészségét, ezért fontos a bioszféra, a környezeti tényezők, a növény és állatvilág védelme a káros emberi hatásokkal szemben.

Hiszen ezek a tényezők összessége döntő módon hatnak az ember egészségi állapotára.

Fontos kérdés a talajszennyezettség a termőföldek védelme, de a vízszennyezés ennél jóval súlyosabb probléma. Hiszen a víz az ember egyik lételeme.
 

 

          

 


A szennyezet víz meddősség szempontjából fontos kérdés. A hormonális fogamzásgátlók, amelyeket széles körű populáció használ, a vizelettel a környezetbe juttatása illetve a nem megfelelően tisztított szennyvíz ez által újból az ivóvízkészletbe visszajutása is okolható a várt gyermekáldás elmaradásáért illetve a folyamatosan romló és általános problémának tekinthető csökkenő sperma számért.

Nemcsak az emberre ártalmas a biológiailag szennyezet víz, de az élővilágára is, halállományára, ami pedig táplálékunk.
Javasolható a gyermeket tervező pároknak hogy csapi folyó vizet ne igyanak. A felkészülés időszakában pedig meg kell válogatni a táplálékforrást.