Új eljárás a legjobb spermák kiválasztására


   A Yale School of Medicine kutatói egy olyan új módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a legjobb DNS-el bíró spermiumokat tudják kiválasztani, így növelve a férfiak termékenységét.

Az új módszer hasonlít az érett petesejtek természetes szelekciójához, erről részletesebben a Journal of Andrology szaklappban olvashatunk.

„Eredményeink segítenek kezelni a férfiak terméketlenségét, amely a meddőségi esetek 40 százalékáért felelős” - nyilatkozta Huszár Gábor professzor a, Yale Egyetemről, aki szerint a korábbi spermaanalízisek a koncentrációra és mozgóképességre összpontosítottak.

"Úgy gondoltuk, hogy ha egy férfinak magas a spermaszáma valamint a mozgó spermiumainak aránya, akkor termékeny" - magyarázta a kutató. Majd folytatta: "nem ismertük a spermium valódi termékenyítőképességét, vagy a petesejthez való kacsolódásának képességét.
A szervezeten belüli megtermékenyítés során a petesejt kiválasztja a legoptimálisabb spermiumot, ezzel szemben laboratóriumi körülmények között nem tudjuk a legjobbat kiválasztani.

Most egy olyan biokémiai markert fedeztünk fel, amelynek segítségével a legjobb genetikai állománnyal rendelkező spermiumokat lehet kiválasztani."

Huszár és kollégái hialuronsavhoz kötötték a spermiumokat, így sikerült kiválasztani a legjobb genetikai állománnyal bírókat.
A tanulmányban 50 férfi spermáját vizsgálták, a spermiumok egy része kötődött a hialuronsavhoz. Ezeket a spermiumokat izolálták, majd összehasonlították DNS-szerkezetüket az eredeti mintáéval.
A kutatócsoport egy olyan vegyületet használt, amelyik az ép hímivarsejteket zöldre festette, míg a töredezett, illetve sérült örökítő anyaggal bírókat pirosra.

„A töredezett DNS-sel bíró spermiumok megkarcolt CD-khez hasonlíthatóak - magyarázta Huszár -, működőképesek, ám lejátszáskor bizonyos információk hiányoznak."

A sérült spermiumok ráadásul kromoszóma rendellenességeket is hordozhatnak, így genetikai betegségek okozói lehetnek.

Huszár és kollégái számos spermiumnál határozták meg a sejtmag és citoplazma tulajdonságait is. Kapcsolatot találtak a hialurosav kötése és a genetikai állomány épsége között, ami szintén elengedhetetlen a normális embriófejlődéshez.