Ultrahangos ciklus-diagnosztika

A meddőség kivizsgálásának szeres része a kismedence ultrahang készülékkel elvégzett vizsgálata.

A vizsgálat hüvelyi úton, transvaginálisan történik. Ezért fontos hogy az ultrahang elvégzése mindig kiürített húgyhólyag mellett történjen, mert a telt hólyag korlátozhatja a vizsgálat értékelhetőségét.

 

 

Transvaginális ultrahang elvégzése után információk nyerhetőek a kismedencében helyet foglaló, a női reprodukciós rendszerhez tartozó szervek (méh, petefészkek, petevezetők) elhelyezkedéséről, nagyságáról, eltéréseiről. Kóros állapotok felismerhetőek pl:ciszta vagy mióma megléte, ami nem okozott panaszokat,illetve a méh esetleges veleszületett elváltozásáról is képet kaphatunk.

Ultrahang vizsgálattal kontrolálni lehet a női ciklust, gyermeket tervező nőknél spontán ciklusban, a 12-16. ciklusnapon annak ellenőrzésére, hogy a tüszőérés milyen ütemben történik, illetve a tüszőrepedés mikorra várható. Irányított együttlét céljából, és ellenőrizni lehet az endometrium vastagságát.

Illetve különböző stimulációs protokollokat követve,(inszemináció és IVF) gyógyszeres kezelés lekontrolálására, 2-3 naponta ultrahang vizsgálat végzése történik a folliculusok számának és méretének ellenőrzése céljából.

A ciklus első napjának a menstruáció első napját tekintjük.

6. ciklusnap

 

8. ciklusnap

 

10. ciklusnap
Stimulációra jól reagáló folliculusok

 

Stimuláció vége

 

(Köszönet dr. Arany Antal adjunktus úrnak az anyagért)