Útmutató a Pen (előre töltött injekció) helyes használatához

 

 

A follicullus stimulációhoz használatos hormon injekciókat a legpraktikusabb használhatóság miatt előretöltött Pen formájában lehet otthoni körülmények között alkalmazni. Az injekció subcutan (bőr réteg alá) történő beadása kisebb fájdalommal jár, kisebb a fertőzés veszély, könnyebb, gyorsabb az injekció beadása a naponként történő használat nem annyira megterhelő a páciensnek. 
A subcutan injekcitó kisméretű tűvel, a testre merőlegesen, az ujjak közé csippentett hasi redőbe vagy a felső comb elülső oldalába kell beadni . A beadás során keletkezett hulladék (tű, üres ampulla), veszélyes hulladékként kezelendő. Ne dobja a kommunális szemétbe! Az IVF központ, vagy a háziorvos, ha visszaviszi, megsemmisíti Önnek.

A könnyebb használhatóságért elolvasható a PEN helyes használata.
 

1. A tű felhelyezése az előre töltött tollra

   

Távolítsa el az injekciós toll kupakját. Vegyen elő egy új tűt és távolítsa el a védő fület. Ha a külső tűvédő sérült vegyen elő egy új tűt. Helyezze fel és csavarja az óramutató járásával egyező irányba, amíg biztosan rögzül.

 

2. Az Önnek felírt dózis beállítása és ellenőrzése

  

Fordítsa el az adagolótárcsát addig, amíg a fekete nyíl az orvosa által előírt dózisra mutat. Amennyiben rossz dózist állított be itt még korrigálható. A dózis beállítása után töltse be az adagot, a tolladagoló gombjának kihúzásával. A bealított dózist a piros adagolást vezérlő számtárcsán lévő nyíl jelöli, amely láthatóvá válik a kihúzás után.

 

3. Az előírt mennyiség beadása (az injekciót azonos napszakba használja, a beadások között azonos idő tejen el)

          

Az injekció beadásának a helye a kezelőorvos, nővér segítségével megtanulható (has, comb, felkar bőre). Törölje le a beadás helyét fertőtlenítő törlővel, szúrja be a tűt és nyomja be az ütközésig az adagoló gombot. Hagyja a tűt 5 másodpercig a bőrébe, tartsa benyomva az adagoló gombot, amíg kihúzza a tűt a bőréből. Így biztosítva van, hogy a kívánt mennyiséget sikeresen beadta.

 

4. A tű eltávolítása a védőkupak visszahelyezése 

               

Minden injekció beadásához használjon új tűt, az elhasználtat távolítsa el a beadást követően. Rakja vissza az előretöltött tollra a védőkupakot. Majd az injekción feltüntetett hőmérsékleten (+4-25 C°) tárolja a következő használatig.